پیگیری و استرداد اضافه پرداختی به اداره امور مالیاتی.از خدمات حضوری ، آنلاین و غیر حضوری تضمینی استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده.
خدمتی نوین از گروه خدمات مالیاتی و حسابداری مالیاتچی
اگر می خواهید استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده شما به صورت تضمینی ، فنی و سریع انجام گردد با گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی تماس بگیرید.
استرداد مالیات
استرداد مالیاتی، تفاوت میان مالیات پرداخت شده و بدهی مالیاتی است.
مؤدی مالیات بر ارزش افزوده در پایان هر دوره سه ماهه اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و تسویه حساب مالیاتی مینماید.
بر اساس اظهارنامه، مؤدی میبایست مابه التفاوت مالیات دریافتنی و پرداختنی را محاسبه نماید. اگر مالیات دریافتی مؤدی بیشتر از مالیات پرداختی وی باشد. مؤدی از سازمان امور مالیاتی طلبکار میشود. و میتواند درخواست استرداد اضافه پرداختی نماید.
از اینرو به استناد ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده. مالیات هایی که مؤدیان در موقع خرید کالا یا خدمت برای فعالیت های اقتصادی خود، به استناد صورتحسابهای صادره موضوع این قانون پرداخت نموده اند. حسب مورد از مالیات های وصول شده توسط آنها کسر و یا به آنها مسترد میگردد.
موارد قابل استرداد مالیات و عوارض بر ارزش افزوده:
۱. اضافه پرداختی مالیات و عوارض:
زمانی که در مورد مالیات و عوارض ارزش افزوده پرداختی مؤدی بیشتر از دریافتی وی باشد.
۲. ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید:
خرید/ واردات ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید نیز به لحاظ اینکه جهت استفاده در خط تولید تهیه میشوند. از جمله کالاهای مورد استفاده برای فعالیت های اقتصادی مؤدی محسوب می گردند. و مالیات و عوارض پرداختی آنها در زمان خرید، وفق مقررات مربوطه، قابل استرداد می باشد.
۳. صادرات کالا و خدمات:
مالیاتهای پرداخت شده بابت خرید نهادههای کالاها و خدمات صادراتی به خارج از کشور، اعم از اینکه کالا و خدمات مزبور معاف یا مشمول این قانون باشند. حداکثر تا یک ماه پس از ارائه برگ خروجی صادره توسط گمرک (در مورد کالا) و اسناد مثبته، از محل وصولیهای جاری مسترد میگردد.
۴. خرید کالا و خدمات توسط شهرداریها و دهیاریها:
مالیات¬هایی که در موقع خرید کالاها و خدمات توسط شهرداریها و دهیاریها برای انجام وظایف و خدمات قانونی پرداخت میگردد، طبق مقررات این قانون قابل تهاتر و یا استرداد خواهد بود .
۵. استرداد مالیات و عوارض کالاهای خاص:
مالیات بر ارزش افزوده و عوارض پرداختی مؤدیان بابت کالاهای خاص (انواع سیگار و محصولات دخانی، انواع بنزین، سوخت هواپیما، نفت سفید و نفت گاز و نفت کوره). صرفاً در مراحل واردات، تولید و توزیع مجدد آن کالاها توسط واردکنندگان، تولید کنندگان و توزیع کنندگان آن. قابل کسر از مالیاتهای وصول شده و یا قابل استرداد به آنها خواهد بود .
۶. کالای همراه مسافران تبعه کشورهای خارجی:
مالیاتهای پرداختی بابت کالاهای همراه مسافران تبعه کشورهای خارجی که از تاریخ خرید آنها تا تاریخ خروج از کشور بیش از دو ماه نگذشته باشد. از محل وصولی های جاری درآمد مربوط هنگام خروج از کشور در مقابل ارائه اسناد و مدارک مثبته مشمول استرداد خواهد بود.
توجه
چنانچه پس از حسابرسی مالیاتی مشخص شود که مؤدی اضافه پرداختی داشته است. میتواند تقاضای استرداد اضافه پرداختی مالیات را داشته باشد. پس از اینکه رسیدگی به عملکرد دوره مورد نظر (دورهای که مؤدی برای آن درخواست استرداد نموده است). و دورههای مشمول قبل از آن انجام گرفت. اضافه پرداختی مؤدی محرز و برگ قطعی توسط اداره امور مالیاتی صادر می شود.
پس از آن در صورتی که مؤدی درخواست استرداد داشته باشد، اداره امور مالیاتی مکلف است اضافه مالیات پرداخت شده را از محل وصولیهای جاری درآمد مربوط، به مؤدی پرداخت نماید.
خدمات حضوری ، آنلاین و غیر حضوری تضمینی استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده
خدمتی نوین از گروه خدمات مالیاتی و حسابداری مالیاتچی
اگر می خواهید استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده شما به صورت تضمینی ، فنی و سریع انجام گردد، با گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی تماس بگیرید.
اضافه پرداختی با رعایت شرایط و ضوابط ذیل به مؤدی مسترد میگردد:
۱-مؤدیانی که در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام نموده باشند .
۲-متقاضی استرداد بایستی اظهارنامه دوره مالیاتی مربوط را مطابق مفاد ماده٢١ قانون مالیات بر ارزش افزوده تکمیل و حداکثر ظرف پانزده روز پس از انقضاء دوره مالیاتی سه ماهه، تسلیم اداره امور مالیاتی نموده باشد.
نکته: در صورتی که مؤدی در دوره مالیاتی اضافه پرداختی داشته ولی اظهارنامهای بابت آن دوره مالیاتی ارائه ننموده باشد، اضافه پرداختی به وی مسترد نمیگردد و با رعایت مقررات مربوطه به حساب مالیاتی و عوارض دوره مالیاتی بعد منتقل میشود.
۳-مؤدی متقاضی استرداد اضافه پرداختی، بایستی درخواست استرداد را به اداره امور مالیاتی تسلیم نماید.
۴-کلیه اسناد و مدارک استرداد می بایست به نام و متعلق به مؤدی باشد.
۵-بایستی از مؤدی تعهدنامه ای مبنی بر واقعی بودن، کامل بودن و صحت اسناد و مدارک ارائه شده به عدم استفاده مجدد از اسناد و مدارک برای استرداد اخذ شود. به استناد این تعهد نامه چنانچه بعدها عدم صحت اظهارات مؤدی محرز گردد، مؤدی مکلف به جبران خسارت وارده به دولت جمهوری اسلامی ایران میباشد.
۶-اداره امور مالیاتی مکلف است پس از ابلاغ برگ قطعی استرداد، برگ استرداد مالیات و عوارض اضافه دریافتی را صادر نماید.
۷-استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده صرفاً در صورت عدم وجود بدهی قطعی و بدهی ابرازی، تا تاریخ صدور برگ مطالبه/ استرداد امکانپذیر خواهد بود .
۸-در بعضی موارد، مؤدی بابت دورههای مختلف مالیاتی دارای بدهی قطعی و بستانکار (اضافه پرداختی) میباشد. بهعنوان مثال، مؤدی برای یک دوره دارای بدهی مالیاتی و برای دوره بعدی دارای بستانکاری میباشد. اگر در این شرایط، مؤدی درخواست استرداد اضافه پرداختی نماید و نیز درخواست انتقال اضافه پرداختی به دورههای مالیاتی بعد را ننموده باشد، در این صورت اداره امور مالیاتی میتواند نسبت به تهاتر بستانکاری (طلب مؤدی) و بدهی قطعی وی اقدام نماید.
مهلت درخواست استرداد مالیات
مهلت درخواست یا زمان درخواست استرداد مالیاتی مودیان محدود به زمان خاصی نبوده. و هر موقع مودی متوجه شود مبلغی را اضافه پرداخت کرده می تواند درخواست استرداد را به اداره امور مالیاتی ارائه دهد.
مثلا ممکن است مودی پس از گذشت چند سال از پرداخت مالیات متوجه این قضیه شود. و می تواند همان موقع درخواست استرداد مالیات را تنظیم نماید.
اداره امور مالیاتی در قبال استرداد مالیات بر ارزش افزوده مسئولیت دارد. چنانچه اداره امور مالیاتی ظرف ۳ ماه از تاریخ درخواست استرداد اضافه پرداخت مالیات، نسبت پرداخت اضافه پرداختی اقدام ننماید. مشمول خسارتی به میزان دو درصد (۲%) در ماه نسبت به مبلغ مورد استرداد و مدت تأخیر خواهد بود.
خدمات حضوری ، آنلاین و غیر حضوری تضمینی استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده
خدمتی نوین از گروه خدمات مالیاتی و حسابداری مالیاتچی
اگر می خواهید استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده شما به صورت تضمینی ، فنی و سریع انجام گردد، با گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی تماس بگیرید.
دستورالعمل استرداد مالیات در قانون مالیاتی
استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده موضوع ماده (8) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
مخاطبین اصلی/ ذینفعان | ادارات کل امور مالیاتی |
موضوع | فرآیند استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده موضوع ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02 |
در اجرای ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02 که مقرر می دارد. «مالیات و عوارضی که مودیان برای خرید کالاها و خدمات مورد نیاز برای انجام فعالیت های اقتصادی خود پرداخت می کنند. به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور شده. و از مالیات و عوارض فروش آنها کسر می شود.
در صورتی که جمع اعتبار مالیاتی مودی در هر دوره مالیاتی بیشتر از مالیات و عوارض فروش وی باشد. سازمان موظف است مبلغ مازاد را به دوره و یا دوره های بعد منتقل نماید. در صورتی که مودی در خواست کند که مازاد مزبور به وی مسترد گردد. سازمان موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ ثبت درخواست، نسبت به استرداد مابه التفاوت مذکور از محل وصولی های جاری اقدام نماید. در غیر این صورت، مشمول خسارتی به میزان (۲%) در ماه از تاریخ ثبت درخواست نسبت به مبلغ قابل استرداد و مدت تأخیر می باشد. که توسط سازمان و از محل وصولی های جاری پرداخت می گردد.
متخلفین از اجرای این حکم با درخواست مودی و رأی هیات رسیدگی به تخلفات اداری به مجازات بند (د) ماده (۹) قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 1372/09/07 محکوم می شوند.
ادارت کل امورمالیاتی موظفند حداکثر ظرف مهلت مقرر در این قانون و رعایت موارد ذیل در راستای مقررات اقدام نمایند.
الف- قبل از پیاده سازی و اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان :
۱- نسبت به رسیدگی اظهارنامه مودیان متقاضی استرداد حداکثر ظرف پانزده روز از تاریخ درخواست. با رعایت مقررات قانون به ویژه تبصره های ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02 و دستورالعمل رسیدگی و استرداد مالیات و عوارض مودیان نظام مالیات بر ارزش افزوده ابلاغی طی بخشنامه شماره 260/94/58 مورخ 1394/06/08 اقدام نمایند.
تذکر: انتخاب گزینه استرداد در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، به منزله ثبت درخواست استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده می باشد.
۲- پس از رسیدگی و تعیین میزان مالیات و عوارض قابل استرداد. نسبت به صدور و ابلاغ برگ مطالبه یا استرداد، حداکثر ظرف مدت یک هفته بعد از مهلت پانزده روز موضوع بند (۱) اقدام نمایند.
۳- در صورت تمکین و پذیرش مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین و ابلاغ شده. به موجب برگ مطالبه و استرداد توسط مودی، مالیات و عوارض تعیین شده قطعی، و به مودی قابل استرداد می باشد. ادارات کل امورمالیاتی موظفند مالیات و عوارض قطعی مذکور را ظرف مهلت مقرر یک ماه از تاریخ ثبت درخواست به حساب مودی واریز نمایند.
۴- در صورتی که مودی به مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین و ابلاغ شده به موجب برگ مطالبه و استرداد معترض باشد. مراتب قابل رسیدگی مجدد در اداره امور مالیاتی ذیربط خواهد بود. درصورت رسیدگی به اعتراض مودی چنانچه مابه التفاوت مالیات و عوارض مورد درخواست مودی، به تایید اداره امورمالیاتی برسد و مودی قبول نماید. مالیات و عوارض قطعی و ادارات کل امورمالیاتی موظفند مبلغ مالیات و عوارض قطعی شده را با جرایم موضوع قسمت اخیر ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده به حساب مودی واریز نمایند. چنانچه مودی کماکان به مالیات و عوارض تعیین شده در رسیدگی مجدد در اداره امورمالیاتی معترض باشد. اعتراض مودی قابل پیگیری در هیات های حل اختلاف مالیاتی می باشد. لیکن ادارات کل امورمالیاتی موظفند مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین شده در رسیدگی مجدد و جرایم موضوع قسمت اخیر ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده را به حساب مودی واریز نمایند.
۵- در صورت رسیدگی به اعتراض مودی در هیات حل اختلاف بدوی. چنانچه مابه التفاوت مالیات و عوارض مورد درخواست مودی به تایید هیات حل اختلاف بدوی برسد و مودی قبول نماید. مالیات و عوارض در صورت عدم اعتراض اداره امور مالیاتی ظرف مدت تعیین شده قطعی و ادارات کل امورمالیاتی موظفند مبلغ مابه التفاوت مالیات و عوارض قطعی شده را با جرایم موضوع قسمت اخیر ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده به حساب مودی واریز نمایند. چنانچه مودی کماکان به مالیات و عوارض تعیین شده در هیات بدوی معترض باشد. اعتراض مودی در هیات حل اختلاف تجدید نظر قابل پیگیری می باشد. لیکن ادارات کل امورمالیاتی موظفند مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین شده در هیات حل اختلاف بدوی و جرایم موضوع قسمت اخیر ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده را تا سقفی که اداره امور مالیاتی به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی معترض نباشد به حساب مودی واریز نمایند.
۶- در صورت رسیدگی به اعتراض مودی در هیات حل اختلاف تجدید نظر، چنانچه مابه التفاوت مالیات و عوارض مورد درخواست مودی به تأیید هیات حل اختلاف تجدید نظر برسد مالیات و عوارض قطعی و ادارات کل امورمالیاتی موظفند مبلغ مابه التفاوت مالیات و عوارض قطعی شده را با جرایم موضوع قسمت اخیر ماده (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده به حساب مودی واریز نمایند.
۷- ادارات کل امورمالیاتی و مراجع دادرسی تعیین شده در قانون موظفند رسیدگی به اعتراض مودیان معترض به مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین شده را خارج از نوبت رسیدگی نمایند.
ب- بعد از پیاده سازی و استقرار سامانه مودیان:
۸- مرکز تنظیم مقررات نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان موظف است سامانه مودیان را به گونه ای طراحی نماید تا ظرف یک ماه پس از پایان هر دوره مالیاتی، میزان مبالغ قابل استرداد (درخصوص مودیانی که جمع اعتبار مالیاتی آنان بیشتر از مالیات و عوارض فروش آنها می باشد) را در کارپوشه مودی درج نماید.
۹- مودیان موظفند با رعایت مواد (۴) و (۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده، مازاد مالیات و عوارض پرداختی قابل استرداد را مشخص و تقاضای خود مبنی بر استرداد یا انتقال به دوره بعد را در کارپوشه درج نمایند. عدم اقدام مودی به منزله عدم درخواست استرداد بوده و مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین شده به دوره یا دوره های بعد انتقال خواهد یافت.
۱۰- ادارات کل امورمالیاتی موظفند، در صورتی که مودی مازاد پرداختی طی دوره های مربوط را درخواست استرداد نماید، نسبت به واریز مازاد پرداختی تعیین شده در سامانه توسط سازمان حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ ثبت درخواست استرداد به حساب مودی اقدام نمایند.
۱۱- ادارات کل امورمالیاتی موظفند درخصوص درخواست استرداد مالیات و عوارض مودیان متخلف موضوع ماده (۹) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که نسبت به ثبت اصلاحات اعلام شده اقدام نموده اند مطابق این دستورالعمل اقدام نموده و در خصوص مودیانی که اصلاحات مورد نظر را ثبت ننمایند، اعتبار مالیاتی را برای موارد اصلاحنشده منظور ننمایند.
۱۲- در راستای مواد (۵) و (۸) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیان فاقد ثبت نام در سامانه مزبور مشمول استرداد مالیات و عوارض موضوع این قانون نخواهند بود.
ج- سایر مقررات :
۱۳- درخواست های استرداد مودیان قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387/02/17 نیز با رعایت مقررات این قانون، رسیدگی، لیکن از حیث زمان استرداد و مراجع دادرسی تابع مقررات موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02 خواهند بود.
۱۴- در صورتی که مودی در هریک از منابع مالیاتی فارغ از سال و دوره، بدهکار باشد مازاد پرداختی پس از کسر بدهی قابل واریز به حساب مودی خواهد بود.
۱۵- در راستای بند (۴) ماده (۵۵) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02 دستور العمل شماره 200/95/63 مورخ 1395/09/30 با اصلاحات بعدی لغو می شود و استرداد مالیات و عوارض صادرکنندگان نیز تابع این دستور العمل خواهد بود.
داود منظور
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
خدمات حضوری ، آنلاین و غیر حضوری تضمینی استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده
خدمتی نوین از گروه خدمات مالیاتی و حسابداری مالیاتچی
اگر می خواهید استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ارزش افزوده شما به صورت تضمینی ، فنی و سریع انجام گردد، با گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی تماس بگیرید.