رفع تعهد ارزی چیست؟
دولت برای جبران محدودیتهای ارزی ناشی از تحریمها، صادرکنندگان را ملزم کرده تا ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. به همین منظور در سال ۱۳۹۷ بخشنامه رفع تعهد ارزی را به تصویب رساند و در آن مشخص کرد که افراد صادرکننده با چه روشهایی باید ارز حاصل ازصادرات خود را به چرخه اقتصادی کشور برگردانند.
مهلت رفع تعهد ارزی:
طبق آیین نامه اجرایی رفع تعهدات ارزی موضوع تبصره ۶ بند خ ماده ۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مهلت برگشت ارز حاصل از صادرات چهار ماه از صدور پروانه گمرکی تعیین شده است.
توجه داشته باشید طبق این آیین نامه، افزایش یا کاهش مهلت رفع تعهد ارزی بر اساس جدول تنظیمی صمت و با تأیید کارگروه و متناسب با عوامل زیرتعیین می شود:
- نوع کالا
- مقصد کالا
در ضمن تمدید مهلت حداکثر سه ماه است.
برای بازگشت ارز حاصل از صادرات میتوانید تا پایان دی ماه سال جاری از پروانه صادراتی سال گذشته استفاده کنید.
طبق بسته سیاستی برگشت ارز حاصل از صادرات (تصویب کمیسیون ماده ۲ شورای عالی هماهنگی اقتصادی) روش های رفع تعهد ارزی به صورت زیر شرح داده شده است:
- فروش ارز حاصل از صادرات
- انتقال ارز حاصل از صادرات به بانکها، صرافیهای مجاز
- انتقال ارز حاصل از صادرات به فردی دیگر
- انجام واردات در مقابل صادرات انجام شده
- بازپرداخت دیون تسهیلات ارزی که از موسسات مالی، موسسات اعتباری، بانکها، فاینانس، حساب ذخیره ارزی و … قرض گرفته شده باشد
روش هایی که برای ورود ارز به کشور استفاده می کنند
ارز حاصل از صادرات کالاها به ۴ روش به کشور برگردانده می شود. اگر چنین عملی اتفاق نیوفتد، صادر کننده متهم به قاچاق ارز کالا قرار می گیرد. و همچنین تحت پیگرد قانونی از سوی دادگاه قرار خواهد گرفت و کارت بازرگانی صادر کننده نیز تمدید نمی شود. تمام صادرکنندگان یا بایددر قبال صادرات، کالای جدید را به کشور وارد نمایند و یا اینکه ارز حاصل صادرات را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. چنانچه وام یا تسهیلات ارزی استفاده شود، باید حداقل ظرف ۳ ماه تعهدات ارزی تسویه شود.
روش های رفع تعهدات ارزی شامل چه مواردی می باشد؟
صادرکنندگان می توانند جهت رفع تعهدات ارزی خود و برای اینکه مشمول معافیت های مالیاتی قرار بگیرند، از طریق یکی از روش های قانونی مندرج در مصوبه کمیته ماده ۲ شوروی عالی هماهنگی اقتصادی پیرو دستورالعمل نحوه رفع تعهدات ارزی عمل نمایند. این روش ها شامل موارد زیر است که عبارتند از:
- فروش ارز در قالب حواله از طریق سامانه نیما
- انتقال ارز به بانک ها و صرافی مجاز به صورت اسکناس
- واردات در مقابل صادرات انجام گرفته
- انتقال ارز حاصل از صادرات به فرد دیگر
- بازپرداخت دیون تسهیلات ارزی ( این دیون ممکن است از موسسات مالی و اعتباری، حساب ذخیره و صندوق توسعه ملی و غیره به صورت وام گرفته شده باشد )
- سامانه ارز مسافرتی که افراد می توانند جهت ثبت نام و دریافت ارز، بصورت محدود و با نرخ دولتی اقدام کنند.
- رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما
از آنجایی که یکی از اصلی ترین و مهم ترین روش های نحوه رفع تعهدات ارزی صادرات، فروش ارز حاصل از صادرات می باشد. بنابراین رفع تعهدات ارزی با روش فروش حاصل از صادرات در فرم حواله به صورت اینترنتی و از طریق سامانه نیما ( آدرس اینترنتی ntsw.ir. سامانه رفع تعهدات ارزی ) برای صادرکنندگان امکان پذیر است.
مراحل و نحوه رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما
دولت به منظور تسهیل و تسریع رفع تعهدات ارزی در صادرات روش های متنوعی را پیش بینی نموده است. که صادرکنندگان در این مسیر دچار مشکل نشوند.
از اصلی ترین و کم خطر ترین روش ها فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله می باشد. که جهت رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما این کار قابل دسترسی و امکان پذیر بوده. و صادرکنندگان می توانند به صورت غیر حضوری نسبت به پرداخت مالیات صادرات و رفع تعهدات ارزی خود و نیز جهت استرداد آن ( برای برخورداری از معافیت مالیاتی ) اقدام نمایند..
جهت ورود به سامانه ابتدا باید در مرورگر آدرس ntsw.ir را سرچ کرده و پس از باز شدن صفحه سامانه. بر روی دکمه ورود در بالا سمت چپ کلیک نمایید. نام کاربری و کلمه عبور خود را جهت ورود تایپ نموده و روی دکمه ورود کلیک کنید.
در این مرحله در منوی عملیات ارزی، زیر منوی مدیریت عملیات ارزی را پیدا نموده و بر روی گزینه فروش ارز کلیک نمایید. صفحه جدیدی باز می شود که با زدن دکمه ایجاد عرضه جدید می توانید مشخصات ارز قابل فروش خود را وارد کنید.
بعد از وارد کردن اطلاعات مربوط به ارزی که قصد فروش دارید دکمه ثبت را زده و روی گزینه تمام کلیک کنید.
اگر قصد دارید تا فروش های ارزی خود را پیگیری کنید می توانید قسمت عرضه ها در ردیف مربوط به معاملات خود، در جدول پایین صفحه ردیف معامله را بزنید.
نکات مهم
چنانچه خرید ارز شما توسط صرافی ها پیشنهاد شود در این قسمت ثبت شده و برای شما قابل مشاهده می باشد.
همچنین در این مرحله اگر قصد فروش ارز دارید می توانید با وارد کردن اطلاعات مربوط به مبلغ ارز، نام بانک، شماره حساب، شبا، و نام صاحب حساب پیشنهاد صرافی مورد نظر را قبول نموده و بر روی دکمه انتخاب کلیک کنید.
سپس در ادامه می توانید از قسمت معاملات و در جدول پایین که در صفحه اصلی حساب کاربری تان قرار دارد، به منظور انجام معامله روی دکمه جزئیات در ردیف معامله مورد نظر خود کلیک نمایید.
در مرحله بعدی بعد از کلیک بر روی دکمه جزئیات در ردیف معامله صفحه جدیدی باز می شود که اطلاعات واریز وجه از طرف صرافی را می توانید مشاهده کنید.
چنانچه قصد تایید این اطلاعات را دارید می توانید روی دکمه تایید صدور حواله ارزی کلیک نمایید.این گونه متقاضیان می توانند مراحل فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیما جهت رفع تعهدات ارزی را به انجام رسانده و نسبت به معافیت مالیاتی خود اقدام نمایند.
جرائم سازمان تعزیرات حکومتی در رسیدگی به تخلفات ارزی
طبق ماده ۱۰ قانون تعزیرات حکومتی مصوب ۱۳۶۷ ، عدم اجرای تعهدات واردکنندگان. در قبال دریافت ارز و خدمات دولتی عبارتست از تخلف از ضوابط و مقررات تعیین شده. دولت در مورد واردات که منجر به عدم اجرای تعهدات و یا کاهش کمی یا کیفی کالا و یا خروج ارز از کشور گردد ، مجازات عدم اجرای تعهدات واردکنندگان در قبال دریافت ارز و خدمات دولتی به شرح ذیل می باشد.
- جریمه معادل تفاوت نرخ ارز یا نرخ رایج در بازار و یا اعاده عین ارز نسبت به مقدار کسری یا عدم انجام تعهدات
- تعلیق کارت بازرگانی از ۶ ماه تا یک سال تا ابطال
- در صورت وقوع سوء استفاده علاوه بر مجازات های فوق حریمه تا ۵ بابر مبلغ سوء استفاده طبق ماد ه ۱۱ قانون تعزیرات حکومتی ، رسیدگی به عدم اجرای تعهدات تولیدکنندگان در قبال دریافت ارز و خدمات دولتی نیز در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی می باشد.