مالیات چی | سامانه مالیاتی و حسابرسی

کاربری

منو

تهیه صورتهای مالی

تهیه صورتهای مالی

تهیه صورتهای مالی در راستای توانایی درک سلامت مالی یک شرکت، یکی از حیاتی ترین مهارت ها برای سرمایه گذاران، کارآفرینان و مدیران مشتاق برای توسعه است.

با داشتن این دانش، سرمایه‌گذاران می‌توانند فرصت‌های امیدوارکننده را بهتر شناسایی کنند و از ریسک‌های بی‌رویه اجتناب کنند، و تصمیمات تجاری استراتژیک‌تری بگیرند.

صورت های مالی دریچه ای به سلامت یک شرکت ارائه می دهد. که سنجش آن با استفاده از ابزارهای دیگر دشوار است.

در حالی که حسابداران و متخصصان امور مالی برای خواندن و درک این اسناد آموزش دیده اند. بسیاری از متخصصان تجارت اینگونه نیستند.

متخصصان گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی آمادگی دارند شما را در خصوص   تهیه صورتهای مالی ، و همچنین کسب دانش در خصوص تجزیه و تحلیل صورتهای مالی یاری کنند.

صورتهای مالی از اجزای زیر تشکیل شده اند:

مطابق با آخرین بخشنامه سازمان حسابرسی. صورتهای مالی از اجزای زیر تشکیل شده اند:

  1. صورت سود و زیان
  2. صورت سود و زیان جامع
  3. صورت وضعیت مالی
  4. صورت تغییرات در حقوق مالکانه
  5. صورت جریانهای نقدی
  6. یادداشتهای توضیحی صورتهای مالی

تهیه صورتهای مالی

تهیه صورتهای مالی و فعالیت در عرصه اقتصادی و مدیریت هر کسب و کار بدون اطلاعات مالی که در قالب صورت های مالی متجلی می شود کاری پر ریسک می باشد.

صورت های مالی اطلاعاتی شفاف از میزان سودآوری شرکت ها ، نقدینگی ، دارایی ها و بدهی ها جهت تصمیم گیری مدیران شرکت ارایه می نمایند.

نتیجه فعالیت های شرکت در یک دوره زمانی خاص در قالب گزارش هایی ارایه می شود که به آنها صورتهای مالی می گویند .

این گزارش ها دارای چهارچوب و شکل خاصی می باشند که برای تهیه آنها باید استاندارد های حسابداری رعایت شود تا دقیق ترین و جامع ترین گزارشات درباره وضعیت و فعالیت شرکت ارایه شود.

صورتهای مالی چه مواردی هستند؟
صورتهای مالی چه مواردی هستند؟

صورتهای مالی چه مواردی هستند؟

وقتی در خصوص  صورت های مالی  صحبت می شود، هر کدام از صورتهای مالی  اطلاعات خاصی را در اختیار شما قرار می دهد و در زمینه های مختلف برای درک سلامت مالی یک شرکت مورد نیاز است. صورت سود و زیان یکی از مهم ترین صورت های مالی است زیرا درآمد و هزینه های یک شرکت را در یک دوره خاص به تفصیل بیان می کند.

این سند انبوهی از اطلاعات را به کسانی که آن را می خوانند – از مدیران کلیدی و سهامداران گرفته تا سرمایه گذاران و کارمندان، منتقل می کند. توانایی خواندن صورت سود و زیان مهم است.

اما دانستن نحوه تهیه آن نیز به همان اندازه حیاتی است. گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی آمادگی دارند شما را در خصوص تهیه آن ، و همچنین کسب دانش در خصوص تجزیه و تحلیل یاری کنند.

ما در اینجا یک مرور کلی از اطلاعات موجود در صورت سود و زیان، همراه با نگاهی گام به گام به فرآیند تهیه صورت سود و زیان ارائه می کنیم.

صورت درآمد چیست؟

صورت سود و زیان یک گزارش مالی است که درآمد و هزینه های یک شرکت را در یک دوره گزارش دهی نشان می دهد. همچنین می توان به اختصار صورت سود و زیان را  (P&L) نامید (P&L) معمولاً به صورت ماهانه، فصلی یا سالانه تهیه می شود.

صورت سود و زیان عملکرد مالی یک شرکت را در یک دوره گزارشگری نشان می دهد. از آنجایی که صورت سود و زیان درآمدها و هزینه‌ها را به تفصیل شرح می‌دهد. نگاهی اجمالی (P&L) نشان  می‌دهد که فعالیت‌های تجاری چه درآمدی داشته. و چه هزینه‌ای برای سازمان به همراه دارد

اطلاعاتی که سرمایه‌گذاران می‌توانند برای درک سلامت مالی  و  اطلاعاتی که مدیران اجرایی برای یافتن زمینه‌هایی برای بهبود عملکرد شرکت استفاده کنند.

صورت سود و زیان معمولاً شامل اطلاعات زیر است:

درآمد: میزان پولی که یک کسب و کار در طول یک دوره گزارش به دست آورده است

هزینه ها: چه مقدار پول یک کسب و کار در طول یک دوره گزارش هزینه کرده است

بهای تمام شده کالاهای فروخته شده (COGS): کل هزینه های مرتبط با اجزای سازنده هر محصول یا خدماتی که یک شرکت می سازد و می فروشد.

  • ۱- سود ناخالص: درآمد منهای هزینه های کالاهای فروخته شده
  • ۲- درآمد عملیاتی: سود ناخالص منهای هزینه های عملیاتی
  • ۳- درآمد قبل از مالیات: درآمد عملیاتی منهای هزینه های غیر عملیاتی
  • ۴- درآمد خالص: درآمد قبل از مالیات
  • ۵- سود هر سهم (EPS): سود خالص تقسیم بر تعداد کل سهام موجود
  • ۶- استهلاک: ارزش از دست رفته توسط دارایی ها، مانند موجودی، تجهیزات و اموال، در طول زمان
  • ۷- EBITDA: سود قبل از بهره، استهلاک، مالیات و استهلاک

مراحل تهیه صورت درآمد

دوره گزارش خود را انتخاب کنید

دوره گزارش شما بازه زمانی خاصی است که صورت سود و زیان پوشش می دهد. انتخاب صحیح بسیار مهم است.

دوره های گزارش ماهانه، سه ماهه و سالانه همه رایج هستند. اینکه کدام دوره گزارش برای شما مناسب است به اهداف شما بستگی دارد. به عنوان مثال، یک گزارش ماهانه، یک دوره کوتاه‌تر را شرح می‌دهد و به کارگیری تنظیمات تاکتیکی که بر فعالیت‌های تجاری ماه بعد تأثیر می‌گذارد، آسان‌تر می‌کند. از سوی دیگر، یک گزارش فصلی یا سالانه، تجزیه و تحلیلی را از سطح بالاتر ارائه می دهد که می تواند به شناسایی روندها در بلندمدت کمک کند.

مراحل تهیه صورت درآمد
مراحل تهیه صورت درآمد

کل درآمد را محاسبه کنید

پس از اطلاع از دوره گزارش، کل درآمد کسب و کار خود را که در طول آن کسب کرده اید محاسبه کنید.

اگر صورت سود و زیان را برای کل سازمان خود تهیه می کنید، این باید شامل درآمد حاصل از تمام رشته های کسب و کار باشد. اگر صورت سود و زیان را برای یک خط یا بخش تجاری خاص تهیه می کنید، باید درآمد را به محصولات یا خدماتی که تحت آن چتر قرار می گیرند محدود کنید.

محاسبه بهای تمام شده کالای فروخته شده (COGS)

در مرحله بعد، هزینه کل کالاهای فروخته شده را برای هر محصول یا خدماتی که در طول دوره گزارش برای کسب و کار شما درآمد ایجاد کرده است، محاسبه کنید. این شامل هزینه های مستقیم و غیرمستقیم تولید و فروش محصولات یا خدمات می شود، از جمله:

  • ۱- هزینه های مستقیم نیروی کار
  • ۲- هزینه های مادی
  • ۳- هزینه های قطعات یا قطعات
  • ۴- هزینه های توزیع
  • هر هزینه ای که مستقیماً با تولید محصول یا خدمات شما مرتبط باشد

محاسبه سود ناخالص

مرحله بعدی تعیین سود ناخالص برای دوره گزارش است. برای محاسبه این، کافی است بهای تمام شده کالای فروخته شده را از درآمد کم کنید.

محاسبه هزینه های عملیاتی

هنگامی که از سود ناخالص مطلع شدید، هزینه های عملیاتی (OPEX) را محاسبه کنید.

هزینه های عملیاتی هزینه های غیرمستقیم مرتبط با انجام کسب و کار هستند. اینها با بهای تمام شده کالاهای فروخته شده تفاوت دارند زیرا مستقیماً با فرآیند تولید یا توزیع محصولات یا خدمات مرتبط نیستند. نمونه هایی از هزینه هایی که در دسته OPEX قرار می گیرند عبارتند از:

  • اجاره
  • خدمات رفاهی
  • لوازم اداری
  • هزینه های حقوقی

محاسبه درآمد

برای محاسبه درآمد کل، هزینه های عملیاتی را از سود ناخالص کم کنید. این عدد در اصل درآمد قبل از مالیات کسب و کار شما در طول دوره گزارش است. این را می توان به عنوان درآمد قبل از بهره و مالیات (EBIT) نیز نامید.

محاسبه بهره و مالیات

پس از محاسبه درآمد برای دوره گزارش، هزینه های بهره و مالیات را تعیین کنید.

بهره به هر هزینه ای اطلاق می شود که شرکت شما باید بابت بدهی که دارد بپردازد. برای محاسبه هزینه‌های بهره، ابتدا باید میزان بدهی و نرخ بهره را درک کنید. نرم افزار حسابداری اغلب به طور خودکار هزینه های بهره را برای دوره گزارش محاسبه می کند.

در مرحله بعد، کل بار مالیاتی خود را برای دوره گزارش محاسبه کنید. این شامل مالیات های محلی، ایالتی و فدرال و همچنین هر گونه مالیات حقوق و دستمزد می شود.

محاسبه درآمد خالص

مرحله آخر محاسبه سود خالص برای دوره گزارش است. برای انجام این کار، بهره و سپس مالیات را از EBIT خود کم کنید. تعداد باقی مانده نشان دهنده وجوه موجود کسب و کار شما است که می تواند برای اهداف مختلفی مانند افزودن به اندوخته، توزیع بین سهامداران، استفاده برای تحقیق و توسعه، یا برای تقویت تجارت مورد استفاده قرار گیرد.

صورت جریانهای نقدی

صورت جریانهای نقدی یکی از صورت های مالی اساسی است که رهبران مالی استفاده می کنند. همراه با  سایر صورت‌های مالی  داده‌های مالی مهمی را ارائه می‌دهند در حالی که همه صورت های مالی  برای ارزیابی مالی یک شرکت مهم هستند.

برخی از رهبران تجاری ممکن است استدلال کنند که صورت‌ جریان نقدی مهم‌ترین آنها هستند. صاحبان مشاغل، مدیران و سهامداران شرکت از صورت‌های جریان نقدی برای درک بهتر ارزش و سلامت کلی شرکت‌های خود و هدایت تصمیم‌گیری مالی استفاده می‌کنند.

صرف نظر از موقعیت شما، یادگیری نحوه تهیه و تفسیر صورت های مالی می تواند به شما قدرت دهد تا عملکرد درونی شرکت خود را درک کنید و به موفقیت آینده آن کمک کنید.

تراز نامه نحوه تهیه آن

ترازنامه یک شرکت یکی از مهم ترین صورت های مالی است که تولید می کند – معمولاً به صورت سالانه ، فصلی یا حتی ماهانه (بسته به دفعات گزارش دهی).

این صورت که مجموع دارایی‌ها، بدهی‌ها و دارایی خالص شما را نشان می‌دهد، نگاهی سریع به سلامت مالی  شرکت شما ارائه می‌کند و می‌تواند به اطلاع رسانی به وام‌دهندگان، سرمایه‌گذاران یا سهامداران در مورد کسب و کار شما کمک کند.

بر اساس نتایج آن، همچنین می‌تواند بینش‌های کلیدی برای تصمیم‌گیری‌های مالی مهم به شما ارائه دهد. هنگامی که ترازنامه ها با صورت جریان وجوه نقد و صورت درآمد همراه شوند ، می توانند به ارائه تصویر کاملی از امور مالی سازمان شما برای یک دوره خاص کمک کنند. با تعیین وضعیت مالی سازمان شما، شرکای ضروری تصویری آموزنده از پتانسیل و سودآوری شرکت شما دارند.

ترازنامه چیست؟

به ساده بخواهیم بیان کنیم. ترازنامه یک صورت مالی است. که به اصطلاح “ارزش دفتری” یک سازمان را که با تفریق کلیه بدهی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت از کل دارایی های آن محاسبه می شود، بیان می کند.

به تحلیلگران داخلی و خارجی تصویری از نحوه عملکرد شرکت در دوره جاری، نحوه عملکرد آن در دوره قبل و نحوه عملکرد آن در آینده نزدیک ارائه می دهد. این امر، ترازنامه ها را به ابزاری ضروری برای سرمایه گذاران فردی و نهادی، و همچنین سهامداران کلیدی در یک سازمان و هر تنظیم کننده خارجی که نیاز به مشاهده وضعیت یک سازمان در دوره های زمانی خاص دارند، تبدیل می کند.

اکثر ترازنامه ها بر اساس این معادله تنظیم می شوند : دارایی ها = بدهی ها + حقوق صاحبان سهام

معادله فوق شامل سه دسته بندی وسیع از ارزش است که باید در نظر گرفته شوند:

دارایی ها

دارایی هر چیزی است که یک شرکت در اختیار دارد و مقداری از ارزش قابل سنجش را در اختیار دارد، به این معنی که می توان آن را منحل کرد و به وجه نقد تبدیل کرد. آنها کالاها و منابع متعلق به شرکت هستند. دارایی ها را می توان بیشتر به دارایی های جاری و دارایی های غیرجاری تقسیم کرد .

۱- دارایی‌های جاری یا دارایی‌های کوتاه‌مدت

معمولاً همان چیزی است که یک شرکت انتظار دارد ظرف یک سال به وجه نقد تبدیل کند. مانند وجه نقد و معادل‌های نقدی، هزینه‌های پیش‌پرداخت شده، موجودی کالا، اوراق بهادار قابل فروش و حساب‌های دریافتنی.

۲- دارایی‌های غیرجاری

که دارایی‌های ثابت یا بلندمدت نیز نامیده می‌شوند – سرمایه‌گذاری‌هایی هستند که شرکت انتظار ندارد در کوتاه‌مدت به پول نقد تبدیل شود، مانند زمین، تجهیزات، ثبت اختراع، علائم تجاری و مالکیت معنوی.

بدهی ها

بدهی هر چیزی است که یک شرکت یا سازمان به یک بدهکار بدهکار است. این ممکن است به هزینه های حقوق و دستمزد، پرداخت اجاره و خدمات آب و برق، پرداخت بدهی، پول بدهکار به تامین کنندگان، مالیات یا اوراق قرضه قابل پرداخت اشاره داشته باشد.

همانند دارایی ها، بدهی ها می توانند به عنوان بدهی های جاری یا بدهی های غیرجاری طبقه بندی شوند.

۱- بدهی های جاری یا کوتاه مدت

معمولاً بدهی هایی هستند که ظرف یک سال سررسید می شوند، که ممکن است شامل حساب های پرداختنی و سایر هزینه های تعهدی باشد.

۲- بدهی های غیرجاری یا بلندمدت

معمولاً بدهی هایی هستند که شرکت انتظار ندارد ظرف یک سال آنها را بازپرداخت کند. آنها معمولاً تعهدات بلندمدت هستند، مانند اجاره، اوراق قرضه قابل پرداخت یا وام.

حقوق صاحبان سهام

حقوق صاحبان سهام به طور کلی به ارزش خالص یک شرکت اشاره دارد. و نشان دهنده مقدار پولی است که در صورت فروش همه دارایی ها و پرداخت بدهی ها باقی می ماند.

حقوق صاحبان سهام متعلق به سهامداران اعم از مالکان خصوصی یا دولتی است.

همانطور که دارایی ها باید با بدهی ها به اضافه حقوق صاحبان سهام برابر باشد، حقوق صاحبان سهام را می توان با این معادله نشان داد: حقوق صاحبان سهام = دارایی ها – بدهی ها

آیا ترازنامه همیشه تعادل دارد؟

ترازنامه همیشه باید متعادل باشد. نام خود از این واقعیت ناشی می شود که دارایی های یک شرکت برابر با بدهی های آن به علاوه هر گونه حقوق صاحبان سهام صادر شده است.

اگر متوجه شدید که ترازنامه شما واقعاً متعادل کننده نیست، ممکن است یکی از این مقصران ایجاد شود:

  • داده های ناقص یا نادرست
  • تراکنش هایی که به اشتباه وارد شده اند
  • اشتباه در نرخ ارز
  • خطا در موجودی
  • محاسبات نادرست حقوق صاحبان سهام
  • استهلاک وام اشتباه محاسبه شده است

نحوه تهیه ترازنامه پایه

در اینجا مراحلی وجود دارد که می توانید برای ایجاد ترازنامه اولیه برای سازمان خود دنبال کنید. حتی اگر تمام یا بخشی از فرآیند از طریق استفاده از یک سیستم حسابداری یا نرم افزار به صورت خودکار انجام شود، درک نحوه تهیه ترازنامه به شما این امکان را می دهد که خطاهای احتمالی را شناسایی کنید تا قبل از ایجاد خسارت پایدار برطرف شوند.

تاریخ و دوره گزارش را تعیین کنید

ترازنامه به منظور نشان دادن کل دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام یک شرکت در یک تاریخ خاص است. که معمولاً به عنوان تاریخ گزارشگری نامیده می شود. اغلب، تاریخ گزارش، آخرین روز دوره حسابداری خواهد بود .

هر چند وقت یکبار ترازنامه تهیه می شود؟

شرکت ها، به ویژه شرکت های سهامی عام، گزارش ترازنامه خود را به صورت فصلی تهیه می کنند. در این صورت، تاریخ گزارش معمولاً به روز پایانی سه ماهه می رسد. برای شرکت هایی که در یک سال تقویمی فعالیت می کنند

دارایی های خود را شناسایی کنید

پس از اینکه تاریخ و دوره گزارش خود را مشخص کردید، باید دارایی های خود را از آن تاریخ محاسبه کنید. به طور معمول، ترازنامه دارایی ها را به دو صورت فهرست می کند: به عنوان اقلام خطی جداگانه و سپس به عنوان کل دارایی ها. تقسیم دارایی ها به اقلام خطی مختلف، درک دقیق دارایی های شما و اینکه از کجا آمده اند. را برای تحلیلگران آسان تر می کند. جمع آوری آنها با هم برای تجزیه و تحلیل نهایی مورد نیاز است.

دارایی ها اغلب به موارد زیر تقسیم می شوند:

۱-دارایی های جاری:

  1. پول نقد و معادل
  2. اوراق بهادار کوتاه مدت قابل فروش
  3. حساب های دریافتنی
  4. فهرست
  5. سایر دارایی های جاری

۲-دارایی های غیرجاری:

  1. اوراق بهادار بلند مدت قابل فروش
  2. ویژگی
  3. حسن نیت
  4. دارایی های نامشهود
  5. سایر دارایی های غیرجاری

دارایی های جاری و غیرجاری هر دو باید جمع شوند و سپس با هم جمع شوند.

تعهدات خود را شناسایی کنید

به طور مشابه، شما باید بدهی های خود را شناسایی کنید. مجدداً، اینها باید به صورت اقلام خط و مجموع سازماندهی شوند، مانند زیر:

بدهی های جاری:

  1. حساب های پرداختنی
  2. هزینه های تعهدی
  3. درآمد معوق
  4. بخش فعلی بدهی های بلند مدت
  5. دیگر بدهی های جاری

بدهی های غیر جاری:

  1. درآمد معوق (غیر جاری)
  2. تعهدات اجاره بلند مدت
  3. بدهی طولانی مدت
  4. سایر بدهی های غیر جاری

مانند دارایی‌ها، اینها هم باید جمع شوند و سپس با هم جمع شوند.

محاسبه حقوق صاحبان سهام

اگر یک شرکت یا سازمان به طور خصوصی توسط یک مالک نگهداری شود، ارزش سهام سهامداران به طور کلی بسیار ساده خواهد بود. اگر به صورت عمومی نگهداری شود، این محاسبه ممکن است بسته به انواع مختلف سهام صادر شده پیچیده تر شود.

اقلام متداول موجود در این بخش از ترازنامه عبارتند از:

  • منابع مشترک
  • سهم ممتاز
  • سهام خزانه داری
  • سود انباشته

کل بدهی ها را به کل حقوق صاحبان سهام اضافه کنید و با دارایی ها مقایسه کنید

برای اطمینان از متعادل بودن ترازنامه، مقایسه کل دارایی ها با کل بدهی ها به اضافه حقوق صاحبان سهام ضروری است. برای انجام این کار، باید بدهی ها و حقوق صاحبان سهام را با هم اضافه کنید صورتهای مالی اطلاعات مهمی برای ارزیابی عملکرد مالی، سلامت مالی و عملکرد کسب و کار را فراهم می‌کنند و برای ارائه به سهامداران، بانک¬ها، نمایندگان دولت و سایر ذینفعان مهم است.

نحوه تهیه صورتهای مالی

تهیه صورتهای مالی یک فرآیند حیاتی است که نشان‌دهنده وضعیت مالی و عملکرد یک شرکت، سازمان یا فرد در یک دوره زمانی مشخص می‌شود. این فرآیند معمولاً توسط حسابداران و متخصصان مالی انجام می‌شود. در ادامه، مراحل صورتهای مالی را شرح می‌دهم:

جمع‌آوری اسناد مالی و ثبت اسناد حسابداری:

برای تهیه صورتهای مالی، ابتدا می بایست اسناد و مدارک کلیه عملیات مالی شرکت شامل هر گونه خرید، فروش، دریافت، پرداخت و غیره جمع آوری و بعد از اینکه کل عملیات مالی مرتبط با شرکت یا سازمان جمع‌آوری و کلیه معاملات شرکت در نرم افزار حسابداری شرکت ثبت گردید می¬توان نسبت به تهیه صورتهای مالی اقدام نمود.

تهیه صورت های مالی:

فرایند تهیه صورتهای با دریافت تراز آزمایشی حسابها شروع می¬شود و ابتداعا می بایست صورت سود وزیان را تهیه و سپس ترازنامه و صورت گردش وجوه نقد به ترتیب تهیه می شود. مهم است تهیه صورتهای مالی با دقت و دقت انجام شود، زیرا این اطلاعات تصمیم‌گیری‌های مالی مهمی را می‌توانند تحت تأثیر قرار دهند و تأثیرات جدی بر مدیریت و طرح‌ریزی آتی شرکت یا سازمان خواهند داشت

مزایا و معایب تهیه صورتهای مالی

مزایا:

  • شفافیت و انتقال اطلاعات
  • ارزیابی عملکرد
  • تصمیم‌گیری بهتر
  • اعتبارسنجی

معایب:

  • محدودیت‌ها در اطلاعات: صورتهای مالی تنها اطلاعات مربوط به موارد مالی را نشان می‌دهند و جنبه‌های غیرمالی نظیر نحوه مدیریت، جنبه¬های عملیاتی، تجاری و غیره کسب و کار را در بر نمی‌گیرند.
  • پیچیدگی
  • محدودیت‌های حسابداری
  • تقلب‌های مالی: ممکن است در برخی موارد شرکت‌ها یا افراد سعی کنند اطلاعات مالی را تحریف کنند و از این طریق نتایج مالی را به نفع خود تغییر دهند. این امر می‌تواند اعتماد به اطلاعات مالی را کاهش دهد.

صورتهای مالی در چه زمانی باید تهیه شوند ؟

صورتهای مالی باید در زمان‌های مشخص و دوره‌های معین تهیه شوند. زمان تهیه صورتهای مالی بسته به نوع شرکت یا سازمان، محدودیت‌ها و قوانین مالیاتی مختلف ممکن است متفاوت باشد. اما به طور کلی، صورتهای مالی برای دوره‌های زمانی زیر باید تهیه و ارائه شوند:

  • ماهانه
  • سه‌ماهه
  • شش‌ماهه
  • سالانه

گروه مالیاتی و حسابداری مالیاتچی آمادگی دارند تهیه صورت صورتهای  شرکت شما را به نحوه احسن انجام دهد. و همچنین  در خصوص کسب دانش تجزیه و  تحلیل صورت های مالی یاری کنند.

مطالب مرتبط